A talpmasszázs

Hazánkban a talpmasszázs szolgáltatásoknak két fajtája létezik: a közérzetjavító, frissítő talpmasszázs, valamint a talpmasszázs gyógyászati céllal alkalmazott formája, a reflexológia néven is ismert reflexzóna masszázs. Ez utóbbit a reflexológus végzettséggel rendelkező természetgyógyászok gyakorolhatják.

A talpmasszázs hatásai

A talpmasszázs a talpon lévő idegvégződések stimulációjával hatást gyakorol az idegrendszerre, a morfiumnál 5-10-szer erősebb endorfin termelésének fokozásával, valamint az egyes zónák célirányos ingerlésével csökkentheti a testben jelentkező fájdalmakat, s a vérkeringés is befolyásolható általa, minek következtében a test méregtelenítő folyamatainak hatékonysága is megnövekszik. A talpmasszázs nyirokrendszerre kifejtett hatásának következtében javul az immunműködés, a belső elválasztású mirigyek stimulálása pedig segíti azok tevékenységét, alulműködésük esetén serkenti, túlműködésük esetén pedig csökkenti a belőlük vérbe jutó kémiai anyagok mennyiségét. A relaxációs reflexológiai masszázsprogram nyugalmi állapotot idéz elő, s közben fokozza a szervezet stressztűrő képességét. A talpmasszázs által a szervezetben elindított változások következtében megváltozhat a vizelet és a széklet színe, nagy mennyiségű váladék ürülhet az orrból, valamint különböző betegségtünetek is megjelenhetnek. A szervezet túlságosan erős válaszreakcióit a kezelés intenzitásának csökkentésével mérsékelhetjük.

A talpmasszázs tilalma

A következő elváltozások esetén a talp masszírozása nem megengedett:

mélyvénás trombózis
heveny gyulladás a visszerekben
orbánc
lábszárfekély
üszkösödés
nagy kiterjedésű gombásodás
nyílt seb
égés
törés
AIDS
fertőző betegségek
nemi betegségek
sugár- és kemoterápia
műtét után 3-6 hétig
magas láz

Vannak egyéb olyan állapotok is, amikor a talpmasszázs nem, vagy csak szakértő reflexológus által végezve javasolt:

drogos, alkoholos állapot
Syncumar szedése
a gyógyszeres kezelés utáni két óra
az evés utáni első óra
epilepszia
pacemaker
dialízis
daganatos betegség
cukorbetegség
terhesség

Az oldalon szereplő tartalom részbeni vagy egészbeni lemásolása és máshol való megjelentetése az írásos engedélyemhez kötött!