A talpmasszázs története

A talpmasszázst sok kultúrában ismerték, ezt ázsiai, afrikai, európai és észak-amerikai leletek egyaránt alátámasztják.

Az indiai hagyomány szerint ötezer évvel ezelőtt lejegyzett védikus irodalomban guru és tanítvány, férj és feleség, vagy barát és barát kapcsolatában sok helyen olvashatunk a talpmasszázsról, kezdve az ősi világkép hierarchiájának csúcsán elhelyezkedő legfelsőbb istenséggel, Nárájanával, akinek lábait örök hitvese, Laksmí masszírozza.

Krisztus előtt 2500-ból az ősi Egyiptom szolgál leletekkel. Saqqarában, a fáraók temetkezési helyén maradt ránk az orvos Ankhmahor sírhelye, amelynek falrajzát sokan a legősibb ránk maradt reflexológiai ábrázolásnak tartják.

A Krisztus előtti első századra datált Sárga Császár belgyógyászati könyve című kínai munka hat a lábon futó meridiánról tesz említést. Ez a mű részletesen foglalkozik a különféle masszázstechnikákkal is. 

A 300 és 700 között virágkorát élő indián kultúra ugyancsak nagy jelentőséget tulajdonított a talpmasszázsnak, a reflexterápiát  egyaránt használták diagnosztizálásra és gyógyításra. 

Tudomásunk szerint Európában a témába vágó első könyv Dr. Adamus és Dr. Atatis tollából jelent meg 1582-ben. Ekkorra a talpmasszázs technikája már számos európai országban elterjedt. 

A talpmasszázs modern kori, nyugati elterjedésében jelentős szerepet játszottak dr. Villiam H. Fitzgeraldnak az indián gyógyító technikákkal kapcsolatos megfigyelései, amelyek rávilágítottak arra, hogy az amerikai bennszülöttek néha úgy kezelik a betegségeket, hogy nem közvetlenül a megbetegedett szervet gyógyították, hanem a test más pontjainak masszírozásával érték el a kívánt hatást. Fitzgerald az emberi testet hosszanti és vízszintes zónákra osztotta, s az egyes zónák területére eső szerveket kapcsolatba hozta a kéz és a láb egyes területeivel. Elméletét 1917-ben, az Edwin F. Bowerrel közösen kiadott Zónaterápia című könyvében publikálta. 

Fitzgerald munkássága új fejezetet nyitott a talpmasszázs modernkori történetében, sok orvos és egészségügyi dolgozó érdeklődését keltette fel, akik aztán a talpmasszázs, illetve tágabb értelemben a reflexzóna-terápia híveivé, alkalmazóivá, formálóivá és tanítóivá váltak. 

Hazánkban a talpmasszázs, különösen annak gyógyászati felhasználása a reflexológia vagy reflexzóna-terápia bemutatásában többek között Szabó Lajos atya, dr. Oláh Andor, Bánszky Judit, dr. Tamasi József, dr. Mótusz János, dr. Palágyi Jolanda, Zolnay Antal, valamint dr. Csikai Erzsébet és Nagyné Halász Anna játszottak kiemelkedő szerepet.

Cím

1031 Budapest, Vizimalom sétány 6.

Telefon

+36 (50) 10 46 756

E-mail

info@termeszetgyogyasz.co.hu

Nyitvatartás

H–Szo: 16–21:30

Adatkezelési tájékoztató
© Copyright Bakaja Zoltán 2020 - Minden jofg fenntartva